,,Inteligența singură nu creează lideri”

Liderii de succes au mai mult decât istețime analitică. Ei au ceea ce se cheamă inteligență emoțională (IE).

IE este abilitatea de a încuraja oamenii, de a îi face să lucreze împreună și de a îi motiva să dea tot ce au mai bun pentru realizarea unui anumit scop. De aceea mai multe studii au clasificat inteligența emoțională ca fiind cea mai importantă competență de bază care determină succesul unei companii.

Inteligența emoțională este un alt fel de istețime. Este puterea de a acționa sub presiune, încrederea de a construi relații fructuoase, curajul de a lua decizii și viziunea de a crea viitorul. IE este în legatură cu leadership și creativitate și este o abilitate care poate fi învatata. Consta în puterea de a constientiza sentimentele si de a identifica sursa lor.

Termenul de INTELIGENŢĂ provine de la latinescul INTELLIGERE, care înseamnă a relaționa, a organiza sau de la  ÎNȚERLEGERE, care presupune stabilirea de relații între oameni.

Cât de complexă este această latură a personalității: reiese din modul ei de abordare în istoria filozofiei și psihologiei. Părerile față de inteligența au oscilat de la acceptarea și sublinierea rolului ei în cunoaștere, pâna la diminuarea semnificației ei sau chiar până la eliminarea ei din existența umană.

Specialiști ai literaturii de specialitate (Socrate și Platon) considerau ca inteligență îi permite omului să înțeleagă ordinea lumii și de a se conduce pe sine însuși, iar Boudha milita pentru eliberarea omului de inteligența pentru a ajunge la cea mai înalta formă de fericire. Pentru gândirea occidentală, inteligența apărea a fi atributul esențial, fundamental al omului, care face din om ceea ce el este, pentru gândirea orientală, inteligența era redusă la minimum.

Inteligența apare ca o calitate a întregii activități mintale, ca expresia organizării superioare a tuturor proceselor psihice, inclusiv a celor afectiv – motivaționale. Pe măsură ce se formează și se dezvoltă mecanismele și operațiile tuturor celorlalte funcții psihice vom întâlni o inteligență flexibilă și suplă.

Adresă Facebook:

https://www.facebook.com/tfigrewohsybab/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s